Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

EΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, 10/3 ΣΤΙΣ 15.00, ΤΟΥ ΦΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

Πρωταγωνιστές ΕΜΕΙΣ για τις σπουδές και τα όνειρά μας!
Με τη σημερινή Γενική Συνέλευση θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα. Ότι η φωνή των φοιτητών που αγωνιούν μπροστά στην τεράστια υποχρηματοδότηση των σχολών μας, που αγωνιούν μπροστά στα τεράστια έξοδα για τις σπουδές, που αγωνιούν για το μέλλον μετά το πτυχίο, θα ακουστεί. Αυτή η φωνή δεν πνίγεται, είναι εδώ και θα πρωταγωνιστήσει.

Ο ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ...
Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ...

Και το νιώσαμε στο πετσί μας όταν ακούσαμε τι περιλαμβάνει το e-mail Βαρουφάκη, όταν ακούσαμε τη νέα συμφωνία-κόλαση που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ η οποία αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Από το θα σκίσουμε τα μνημόνια με ένα νόμο πήγαμε στην παράταση κι επέκταση του μνημονίου, πήγαμε στην αλλαγή της ονομασίας της τρόικα( ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) σε τρεις θεσμούς( ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ). Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει τη συνέχιση της επιτήρησης και της αξιολόγησης από την τρόικα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ζωές μας. Περιλαμβάνει τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, της φοροληστείας σε βάρος των οικογενειών μας, το πετσόκομμα επιδομάτων, την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με νέο φόρο της ακίνητης περιουσίας και ένα σωρό άλλα βάρβαρα μέτρα που τσακίζουν της οικογένειες μας και εμάς.

Μας εξοργίζει επίσης το γεγονός ότι σε συνδυασμό με την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, τη διάλυση μισθών και συντάξεων, η νέα συμφωνία προβλέπει ουσιαστικά νέα μείωση δαπανών προς την Παιδεία. Μάλιστα ο νέος Υπουργός Παιδείας έχει ξεκινήσει το ίδιο παραμύθι που ακούμε τα τελευταία χρόνια από όλους τους προκατόχους του δήλωσε ότι “παραλάβαμε καμένη γη, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τα Ιδρύματα”.

Μέχρι τώρα με την υποχρηματοδότηση της σχολής μας η κατάσταση ήταν εκρηκτική.

  • Πληρώνουμε από την τσέπη μας για ένα σωρό αναλώσιμα (ρόμπες, εργαλεία Ανατομίας).
  • Δεν έχουμε κλινικούς εκπαιδευτές στην κλινική μας άσκηση.
  • Για το μάθημα της Φυσιολογίας δεν υπάρχει καθηγητής με αποτέλεσμα να στοιβαζόμαστε συνολικά 600-700 άτομα και το μάθημα να αλλάζει εξάμηνο διδασκαλίας!
  • Ο άτλας της Ανατομίας πλέον δεν δίνεται εφόσον ισχύει το ένα σύγγραμμα ανά μάθημα.
  • Πολλοί από εμάς αναγκάζονται να πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά για ενοίκιο αφού τα δωμάτια στην Εστία δε φτάνουν ούτε για ζήτω.
  • Η παράδοση της λέσχης σίτισης σε εργολάβους αφήνει πολλά παιδιά χωρίς ένα πιάτο φαί.

Και υπάρχουν ακόμα αμέτρητα παραδείγματα ακόμα σε ελλείψεις λειτουργιών, υποδομών, φοιτητικής μέριμνας που βάζουν σοβαρά εμπόδια στους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Αλλά και όσον αφορά την εργασιακή μας προοπτική η νέα συγκυβέρνηση δεν αλλάζει τίποτα από το «μνημονιακό» οπλοστάσιο της προηγούμενης. Αποδέχεται τις περικοπές στο συνολικό ετήσιο κονδύλιο για τα νοσοκομεία φέρνοντας και νέο μαχαίρι στις κρατικές δαπάνες για την Υγεία, αφήνει χωρίς περίθαλψη χιλιάδες ανέργους, δεν κάνει κανένα λόγο για πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού αν και υπάρχουν 22.000 ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, μιλά για ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να σταματήσει το 5ευρω χαράτσωμα για την είσοδο στο νοσοκομείο και το 1 ευρώ για κάθε συνταγογράφηση (δηλαδή θα μας τα πάρουν από άλλη τσέπη!).
Αποδεικνύεται λοιπόν ότι κανένα συμφέρον δεν έχουμε οι φοιτητές και οι σπουδαστές να στηρίξουμε την νέα συγκυβέρνηση και το νέο μνημόνιο της. Απέναντι στην συγκυβέρνηση των “εταίρων” και των δεσμεύσεων της Ε.Ε., οι φοιτητές και οι σπουδαστές δίνουμε δέσμευση για ανυποχώρητο, μαχητικό και μαζικό αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Καμία στήριξη στη συγκυβέρνηση, που από το σκίσιμο των μνημονίων πήγε στη συνέχιση των μνημονίων. Η στάση της συγκυβέρνησης απέναντι στην αγωνία φοιτητών και σπουδαστών για να μπει τέλος στα μνημόνια και την αντιλαϊκή πολιτική είναι απαράδεκτη. Όχι απλά δε στηρίζει την πρόταση που πρόσφατα κατατέθηκε για κατάργηση των μνημονίων, αλλά δε θα φέρει καν στη Βουλή για ψήφιση τη νέα συμφωνία για συνέχιση των μνημονίων.
Η νέα συμφωνία, που εξασφαλίζει χορό εκατομμυρίων για τις επιχειρήσεις μέσα από τις σχολές μας και για εμάς ακόμα περισσότερα εμπόδια ώστε να σπουδάζουμε όπως μας αξίζει, να απορριφθεί από τους φοιτητές και τους σπουδαστές.

Απαιτούμε την κατάργηση των μνημονίων ΤΩΡΑ!
Απορρίπτουμε και γυρνάμε την πλάτη και σε όσους στηρίζουν τη συνέχιση των μνημονίων. Η Ν.Δ. έτρεξε να συγχαρεί και να δηλώσει στήριξη στη νέα συμφωνία-κόλαση, της τρέχουν τα σάλια κάθε φορά που πρόκειται να στηριχτούν βιομήχανοι, εφοπλιστές και τραπεζίτες σε βάρος των δικών μας οικογενειών.
Απέδειξε για χρόνια και συνεχίζει και από την θέση της αντιπολίτευσης να αποδεικνύει, πόσο ταυτισμένη είναι και αυτή με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Από κοντά και το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και οι υπόλοιπες “τσόντες” του συστήματος, που παίρνουν άριστα από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ στη στήριξη της βάρβαρης πολιτικής που τσακίζει τις οικογένειες μας.

Απέναντι σε αυτήν την τραγική κατάσταση δε μας ταιριάζει η απάθεια.
Τα καλέσματα για «υπομονή» δεν πρέπει να βρουν έδαφος σε φοιτητές με οικογένειες που δε βγάζουν το μήνα για να μπορέσουν πληρώσουν τις σπουδές τους, που πληρώνουν ένα κάρο φόρους, με κουτσουρεμένους μισθούς και άνεργους.
Δε μας ταιριάζει όμως ούτε η στάση του χειροκροτητή και του κομπάρσου της νέας συμφωνίας. Τη συμφωνία αυτή έτρεξαν να τη συγχαρούν οι ΣΕΒ, ΣΕΤΕ και άλλοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, μέχρι και ο Ομπάμα των 50 εκατομμυρίων φτωχών , Αμβρόσιος, ο Βασιλιάς Κοκός, ο φασίστας Μπαλτάκος.ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ μαζί έστησαν μία διαφημιστική απάτη περί δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης που κατέληξε σε νέο μνημόνιο.

Βαρεθήκαμε να ακούμε τις κόκκινες γραμμές των άλλων.
Ήρθε η ώρα να βάλουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές.
Τους βροντοφωνάζουμε:
Θα πάρουμε πίσω ό,τι μας στέρησαν στο έδαφος της κρίσης!

Παλεύουμε για:
  • Να δοθούν άμεσα πίσω στα Ιδρύματα τα λεφτά που κλάπηκαν από το «κούρεμα» των αποθεματικών του PSI.
  • Έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε όλα τα Τμήματα, για να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες τους σε διδακτικό και λοιπό προσωπικό, υποδομές, εργαστήρια, να καλυφθούν λειτουργικά έξοδα.
  • Να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι φοιτητικές εστίες και λέσχες δωρεάν. Καμιά εστία χωρίς θέρμανση, ζεστό νερό, όλες τις απαραίτητες υποδομές για να μπορούν οι φοιτητές και σπουδαστές να ζουν και να μελετούν άνετα. Άμεση ενοικίαση δωματίων ή χορήγηση επαρκούς επιδόματος ενοικίου για τους φοιτητές και σπουδαστές που αδυνατούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, με την ευθύνη του κράτους, χωρίς ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους.
  • Να πληρωθούν άμεσα όλες οι πρακτικές. Κανένας πρακτικάριος απλήρωτος, ανασφάλιστος. Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα
  • Να εξασφαλιστεί δωρεάν περίθαλψη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές.
  • Να προχωρήσουν τώρα οι μετεγγραφές, χωρίς επιπλέον όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η επάρκεια υποδομών και προσωπικού για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων και εργαστηρίων στα πολυπληθή Τμήματα.
  • Να καταργηθεί ο νόμος-πλαίσιο, η επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Έξω οι επιχειρήσεις από τις Σχολές, τη διδασκαλία και την έρευνα.

Σήμερα οι φοιτητές έχουμε ανάγκη από ένα φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα πραγματικό στήριγμά μας, μπροστάρη στην πάλη για να καταργηθούν παλιά και νέα μνημόνια, για να ξηλώσουμε τους νόμους και τις κατευθύνσεις της ΕΕ που βάζουν τεράστια εμπόδια στις σπουδές και το μέλλον μας, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας.
Γι’ αυτό τώρα κάθε φοιτητής να κάνει δική του υπόθεση την οργάνωση του αγώνα, σε κάθε έτος, εξάμηνο, εργαστήριο, τις γενικές συνελεύσεις, τη δημιουργία εκλεγμένων
επιτροπών. Για τα δικαιώματά μας στις σπουδές και στο μέλλον μας! Στον αγώνα μας αυτό δεν είμαστε μόνοι! Θέλουμε να συντονίσουμε τα βήματά μας και με άλλους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, μαζί με τους εργαζόμενους, τους γονείς μας που έχουν ματώσει από τη βάρβαρη αυτή πολιτική.

Προχωράμε στα εξής :
  • Κινητοποίηση στη Γενική Συνέλευση τμήματος την Τετάρτη 11/3 στις 2μ.μ.
  • Κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 13/3 στις 12μ.μ. για το ζήτημα των κλινικών εκπαιδευτών και της απλήρωτης-ανασφάλιστης πρακτικής μας.
  • Διήμερο αγωνιστικής δράσης 19-20 Μάρτη και συλλαλητήριο μέσα στο Μάρτη.
  • Φεστιβάλ Αθλητικών και Πολιτιστικών ομάδων