Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΔΣ 27/5-ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΟΛΟΙ στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη!
Φοιτητές-Μαθητές-Εργαζόμενοι μια φωνή και μια γροθιά!
Κάτω το νέο «μνημόνιο» που ετοιμάζει η κυβέρνηση!
Οι ψευτοηρωισμοί της κυβέρνησης και τα παραμύθια των “κόκκινων γραμμών” βαδίζουν στο τέλος τους. Η κοινή δήλωση των Τσίπρα -Γιούνκερ για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό αποτελούν προάγγελο νέας συμφωνίας-λαιμητόμου για το λαό, ενός νέου "μνημονίου".
Οι μάσκες πέφτουν! Κανένας φοιτητής να μην παρασυρθεί από τα διλήμματα, τα δήθεν "αδιέξοδα". Η εξαπάτηση και οι εκβιασμοί συνεχίζονται από το ίδιο σημείο που τα άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως και αν ονομαστεί το νέο μνημόνιο η ουσία είναι ότι νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι προ των πυλών.
Ο «έντιμος συμβιβασμός» είναι απαίτηση των μονοπωλιακών ομίλων. Η συμφωνία που ετοιμάζεται έχει μέτρα που χαρίζουν χαμόγελα σε αυτούς που πλούτισαν και συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας που βασανίζεται και υποφέρει.
Θέλουν «έντιμο συμβιβασμό» για να συμβιβαστούμε με την τεράστια υποχρηματοδότηση των σχολών μας και του συστήματος υγείας. Θέλουν να συμβιβαστούμε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κλέβει από τις σχολές μας και από τα νοσοκομεία τα αποθεματικά. Θέλουν να συμβιβαστούμε με τα τεράστια εμπόδια που συναντάμε στις σπουδές και το μέλλον μας.  

Να μη γίνουμε χειροκροτητές στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία!

Γυρνάμε την πλάτη σε παλιούς και νέους πλασιέ των μνημονίων. Η θέση όλων εμάς, των φοιτητών και των σπουδαστών που αγωνιούμε για να καταργηθούν παλιά και νέα μνημόνια, για να μπει ένα τέλος στην επίθεση που δεχόμαστε, βρίσκεται στην απέναντι όχθη από τους εταίρους, τους δανειστές, τις δεσμεύσεις, τους κανόνες της ΕΕ και την πολιτική που ενισχύει τα μονοπώλια. Η θέση μας βρίσκεται στον κοινό αγώνα με το εργατικό κίνημα.  Έτσι παίρνουμε και δίνουμε τεράστια δύναμη. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των 3 νεκρών εργατών στα ΕΛΠΕ και των 3 τραυματισμένων! Στις 8 Μάη κυβέρνηση και εργοδοσία έβαψαν τα χέρια τους με αίμα. Μπροστά σε αυτό το εργοδοτικό έγκλημα η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους να διασφαλίσουν το όνομα της επιχείρησης άρα και τα κέρδη της!!! Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο!
Έτσι και με τη νέα συμφωνία-μνημόνιο θέλουν να υπογράψουμε την καταδίκη μας, για αυτό κάνουν επίκληση των δημοψηφισμάτων, ώστε να νομιμοποιήσουν εκβιαστικά και με το μαχαίρι στο λαιμό τις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες.  
Η απάντησή μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη: Καμία ανοχή σε νέα μνημόνια και αντιλαϊκές συμφωνίες! Κατάργηση των προηγούμενων μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων!
Δεν ανεχόμαστε την εκρηκτική κατάσταση που βιώνουμε στις σχολές!

Κάθε μέρα δίνουμε «μάχη» για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Η υποχρηματοδότηση των σχολών μας δεν έχει τελειωμό. Δεκάδες σχολές είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο. Τα τελευταία 6 χρόνια οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ μειώθηκαν πάνω από 50% και των ΤΕΙ πάνω από 70%. Οι ελλείψεις που συναντάμε καθημερινά στις σπουδές μας μιλάνε από μόνες τους. Πολλές σχολές μας στοιβάζουν σαν σαρδέλες ή κόβουν μαθήματα λόγω έλλειψης καθηγητών. Ότι έχει απομείνει από διοικητικό προσωπικό δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες. Τα περισσότερα κτήρια έχουν γίνει χωματερές αφού η καθαριότητα εξαρτάται από τα κέφια και τα κέρδη των εργολάβων. Την ίδια στιγμή που τα σπίτια μας στενάζουν χιλιάδες φοιτητές έμειναν και φέτος εκτός εστίας και χωρίς καμία στήριξη από το κράτος. Εξάλλου οι εστίες πανελλαδικά μετριούνται στα δάκτυλα. Ενώ ακόμα δεν καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες μας για αποκλειστικά δωρεάν σίτιση και παράλληλα πληρώνουμε  ένα σκασμό σε αναλώσιμα.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ήδη δείξει τα δόντια της:
Ø  Το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ που μας γεμίζει εμπόδια τις σπουδές παραμένει εδώ αφού όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας « …Από τα 80 άρθρα του νόμου Διαμαντοπούλου εμείς βάζουμε μόνο 10 άρθρα που "πειράζουν" τον συγκεκριμένο νόμο…»
Ø  Απέναντι στην τεράστια υποχρηματοδότηση των σχολών μας η κυβέρνηση απάντησε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία παίρνει αναδρομικά κιόλας ότι είχε απομείνει.
Ø  Το γιατί η κυβέρνηση συνεχίζει το δρόμο των προηγούμενων μας το ξεκαθάρισε επίσης ο Υπουργός Παιδείας ο οποίος σχετικά με τις μετεγγραφές χιλιάδων φοιτητών που η απαράδεκτη απόφαση του ΣτΕ έκρινε παράνομες δήλωσε ότι :«οι γονείς πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους αφού δήλωναν στο μηχανογραφικό σχολές που ήξεραν ότι δεν αντέχουν οικονομικά να στείλουν τα παιδιά τους». Με δυο κουβέντες ο καθένας θα σπουδάζει με βάση την τσέπη του.

Οι ζωές μας δεν σηκώνουν άλλα μέτρα!
Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να περιμένουν!

Δώσαμε πρώτη μαχητική απάντηση με τη συμμετοχή μας στην Πανυγειονομική απεργία στις 20 Μάη διαδηλώνοντας μαζί με δεκάδες σωματεία και φορείς από όλη την Ελλάδα! Μαζί με τους αυριανούς μας συναδέλφους διεκδικήσαμε Αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν υγεία χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα!
Συνεχίζουμε πιο δυναμικά! Κόντρα στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς να διεκδικήσουμε:
·      Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές! Ούτε ευρώ για σίτιση-στέγαση-βιβλία-αναλώσιμα-μετακινήσεις!
·         Κάτω τα χέρια από τα ταμεία των σχολών μας! Οι Πρυτανείες και οι διοικήσεις των σχολών να απειθαρχήσουν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!
·         Να επιστραφούν τώρα τα κλεμμένα αποθεματικά 187 εκατομμυρίων στις σχολές μας!
·         Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό!
·         Διαγραφή των χρεών των ΑΕΙ και ΤΕΙ προς όλες τις δημόσιες εταιρίες ηλεκτρισμού, νερού, τηλεφώνου, θέρμανσης!
·         Να καταργηθεί τώρα το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ για την Παιδεία, ο νόμος-πλαίσιο και το σχέδιο Αθηνά!
·         Να προσληφθεί τώρα το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό σε φύλαξη και καθαριότητα με την ευθύνη του Πανεπιστημίου! Έξω οι εργολάβοι από τις σχολές!
·         Να γίνουν προσλήψεις καθηγητών, μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και διοικητικών ώστε να μπορούμε να σπουδάζουμε όπως μας αξίζει!
·         Να παρθεί τώρα νομοθετική ρύθμιση που να μην επιτρέπει ακύρωση μετεγγραφών και να καλύπτει όλους τους φοιτητές από μετεγγραφή! Καμία εφαρμογή της απαράδεκτης απόφασης του ΣτΕ από καμία σχολή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
·         Καμιά εστία χωρίς θέρμανση, ζεστό νερό, όλες τις απαραίτητες υποδομές για να μπορούν οι φοιτητές και σπουδαστές να ζουν και να μελετούν άνετα. Άμεση ενοικίαση δωματίων ή χορήγηση επαρκούς επιδόματος ενοικίου για τους φοιτητές και σπουδαστές που αδυνατούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, με την ευθύνη του κράτους, χωρίς ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους.
·         Να πληρωθούν άμεσα όλες οι πρακτικές. Κανένας πρακτικάριος απλήρωτος, ανασφάλιστος. Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα  - Να εξασφαλιστεί δωρεάν περίθαλψη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές.
·         Να παρθούν μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών.
·         Επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων!

Αποφασίζουμε για:
·         Συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 11 Ιούνη στις 19.30 στην Ομόνοια.
·         Σύσταση συντακτικής επιτροπής για το εφημεριδάκι του ΦΣ
·         Συντονισμός με εργαζόμενους του κλάδου της Υγείας, εξορμήσεις, περιοδείες σε νοσοκομεία για την επιτυχία του Συλλαλητηρίου