Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 16.00 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ


   Το τελευταίο διάστημα κυβέρνηση και ΜΜΕ πανηγυρίζουν γιατί βλέπουν «φως στο τούνελ», βλέπουν σημάδια «ανάπτυξης», με χαρακτηριστικότερη την αύξηση του τουρισμού, και προσπαθούν να μας πείσουν ότι σιγά-σιγά η κατάσταση η οποία βιώνουμε αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο. Η σκληρή πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική.



Διαμορφώνουν ένα Πανεπιστήμιο Α.Ε για λίγους και εκλεκτούς!



   Από την πρώτη μέρα που επιστρέψαμε στις σχολές ήρθαμε αντιμέτωποι με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης που δεχόμαστε στις σπουδές μας. Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων, παλιές και νέες, υλοποιούν όλο και πιο αποφασιστικά μια σειρά μέτρα που διαμορφώνουν ένα Πανεπιστήμιο Α.Ε. Αυτούς τους μήνες αναμένεται να ψηφιστούν οι Οργανισμοί των Πανεπιστημίων που έρχονται να εφαρμόσουν το νόμο-πλαίσιο και περιλαμβάνουν δίδακτρα, διαγραφές, παράδοση της περιουσίας και των εργαστηρίων των Ιδρυμάτων στις επιχειρήσεις, αλλαγή του προγράμματος σπουδών με βάση τις ανάγκες των μονοπωλίων.


   Το Πανεπιστήμιο Α.Ε που φτιάχνουν, έρχεται να περιφρουρήσει η εταιρεία security η οποία ανέλαβε την «φύλαξη» των σχολών μας και υποχρεώνει τους εργαζόμενους να φοράνε αλεξίσφαιρο! Μήπως τους πήρε ο πόνος για την φύλαξη των φοιτητών; Προφανώς και όχι. Αλλιώς θα είχαν προσλάβει μόνιμους φύλακες όπως απαιτούν οι εστιακοί φοιτητές, οι οποίοι κάθε μέρα έρχονται αντιμέτωποι με κλοπές και επιθέσεις. Θέλουν τους φοιτητές τρομοκρατημένους, υποταγμένους να μην αντιδράνε στην επίθεση που δέχονται στις σπουδές τους.   


   Ταυτόχρονα οι σχολές μας πλέον δεν έχουν ουσιαστικά ούτε μία καθαρίστρια!!! Αφού πρώτα οι εργολάβοι που είχαν αναλάβει την καθαριότητα του ΕΚΠΑ έκαναν την δουλειά τους, έβγαλαν τα κέρδη που ήθελαν αφήνοντας τις καθαρίστριες έως και 7 μήνες απλήρωτες, τώρα απέλυσαν όλες τις καθαρίστριες και έφυγαν σαν κύριοι...Αποτέλεσμα;;; Οι σχολές μας γεμάτες σκουπίδια με την κατάσταση κάθε μέρα να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για την υγεία μας.

                                                                                                                                                          

Σ’ αυτά τα πλαίσια το Υπουργείο Παιδείας στις αρχές του Αυγούστου δήλωσε ότι στις 31/8 θα διαγράψει από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όσους φοιτητές έχουν περάσει μέχρι το 2003. Για την κατάσταση αυτή δεν ευθύνονται οι φοιτητές οι οποίοι παλεύουν να τελειώσουν τις σπουδές τους.



   Πολλοί φοιτητές καθυστερούν γιατί αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους αφού δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Επίσης αρκετοί φοιτητές επιβραδύνουν τις σπουδές του γιατί στην πορεία κατάλαβαν ότι δεν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά στο επιστημονικό τους αντικείμενο.


   Ακόμα πάρα πολλοί φοιτητές από την επαρχία αναγκάζονται να επιστρέψουν στα σπίτια τους και είτε να εγκαταλείψουν οριστικά τις σπουδές τους, είτε να πηγαίνουν στις σχολές τους μόνο για την εξεταστική, επειδή οι οικογένειές τους δεν αντέχουν να πληρώνουν για το ενοίκιο, αφού οι όποιες εστίες υπάρχουν δεν καλύπτουν ούτε κατ' ελάχιστο τις ανάγκες. Πέραν αυτών, χιλιάδες φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με απειλές για κατασχέσεις σπιτιών, τους κόβουν το ρεύμα, το νερό, οι οικογένειές τους και οι ίδιοι στενάζουν για να μπορέσουν να σπουδάσουν.

   Για  τους φοιτητές με έναν ή και δυο γονείς απολυμένους, ανέργους και με μισθούς πετσοκομμένους, το κόστος σπουδών είναι δύσκολο έως και αδύνατο να καλυφτεί από τον κουτσουρεμένο οικογενειακό προϋπολογισμό. Αλλά και σε πολλές περιπτώσεις, είναι η ίδια η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ιδρύματα, ως αποτέλεσμα των τεράστιων μειώσεων στους προϋπολογισμούς τους και της μη πρόσληψης του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, που αναγκάζει σε παράταση των σπουδών με χαρακτηριστικότερη την κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΙ.


   Κάτω από την πίεση των αντιδράσεων για τις διαγραφές των λεγόμενων «λιμναζόντων φοιτητών», το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν συμμετάσχει στις εξεταστικές τα τελευταία δύο χρόνια δεν θα διαγραφούν στις 31/8, αλλά θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και στις δύο επόμενες εξεταστικές, το Σεπτέμβρη και το Φλεβάρη.



     Ο ελιγμός του Υπουργείου δεν λύνει το πρόβλημα για χιλιάδες από τους φοιτητές που παλεύουν να τελειώσουν τις σπουδές τους, απλά το μεταθέτει για το Φλεβάρη! Πολλοί από αυτούς, δεν θα προλάβουν να περάσουν όλα τα μαθήματα σε αυτές τις δύο εξεταστικές.

   Το κύριο ζήτημα όμως είναι ότι όλοι οι παράγοντες, που οδήγησαν χιλιάδες φοιτητές να καθυστερήσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, παραμένουν. Χιλιάδες φοιτητές θα συνεχίσουν να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και δεν τα βγάζουν πέρα θα γυρνάνε πίσω, χιλιάδες φοιτητές δεν θα αντέχουν το κόστος σπουδών.

  

Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι, μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι!



Γιατί άραγε επιδεικνύουν μια τέτοια επιμονή να τελειώνουν με του «λιμνάζοντες» φοιτητές ενώ δεν τους κοστίζουν τίποτα; «Καθαρίζουν» τα δημόσια Πανεπιστήμια από το βάρος όχι  των «ανεύθυνων φοιτητών», όπως λένε, αλλά από τα παιδιά των φτωχών οικογενειών. Θέλουν να πάρουν «καλό βαθμό» στην λεγόμενη αξιολόγηση για να τα παραδώσουν ελεύθερα από υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις. Ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης, που προωθεί συνολικότερες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις μέσω της διαμόρφωσης των νέων Οργανισμών, είναι κουστούμι στα μέτρα των επιχειρήσεων και του ανταγωνισμού και εκεί δεν χωράει ο φτωχός λαός και τα παιδιά του. Ας πάρουν το δρόμο τους για την ψευτοκατάρτιση και για τα προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων, φτηνό εργατικό δυναμικό για τα αφεντικά.

    Είναι οι κυβερνήσεις και η ΕΕ με την αντιλαϊκή πολιτική τους που έβαλαν στους φοιτητές και τους σπουδαστές ανυπέρβλητα εμπόδια στις σπουδές και είναι οι ίδιοι που σήμερα έρχονται να υποδείξουν  τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως  υπεύθυνους!.



Να μην επιτρέψουμε σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ να ακυρώσουν την προσπάθειά μας να πάρουμε πτυχίο! Είναι ο ιδρώτας και ο κόπος μας, δεν μας χαρίστηκε, τον έχουμε ήδη πληρώσει ακριβά εμείς και η οικογένεια μας



Καλούμε τους φοιτητές να μην συμβιβαστούν με την επίθεση που δέχονται. Δεν μας αξίζει τέτοιο μέλλον. Δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς για μια ακόμη φορά την «ανταγωνιστικότητα» των Πανεπιστημίων. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου, μέσα από συσκέψεις με φοιτητές να οργανώσουμε την πάλη μας ώστε να μην διαγραφεί κανένας φοιτητής που παλεύει να τελειώσει τις σπουδές του.

  -
Παρέμβαση στην επόμενη Σύγκλητο όπου θα θέσουμε τα αιτήματά μας.
  -Συλλογή υπογραφών για να μπει τέλος στην άθλια κατάσταση που επικρατεί με την καθαριότητα.  -Συνάντηση με τις απολυμένες καθαρίστριες για να οργανώσουμε από κοινού την πάλη για την επαναπρόσληψή τους με ευθύνη του Πανεπιστημίου.

  -Κλιμάκωση της πάλης μας με ολοήμερη παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία την Παρασκευή 12/9 όπου θα καταθέσουμε συμβολικά σακούλα σκουπιδιών.

Να απαιτήσουμε:




·         Κανένας φοιτητής ή σπουδαστής που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του, να μην στερηθεί τη φοιτητική του ιδιότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, εκτός κι αν το επιθυμεί ο ίδιος!

·         Να καταργηθούν οι παράγραφοι 9α, 9β και 9γ του άρθρου 80 του ν. 4009/2011.

·         Το κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ να εξασφαλίσει ότι θα ολοκληρώσουν όλοι οι φοιτητές που θέλουν τις σπουδές τους. Να δοθεί επιπλέον παράταση από αυτή που προβλέπει η τροπολογία του Υπουργείου.

·         Να μπορούμε όλοι να σπουδάζουμε απρόσκοπτα χωρίς να αναγκαζόμαστε να κυνηγάμε μεροκάματα! Δωρεάν σίτιση – στέγαση – συγγράμματα – μεταφορές – αναλώσιμα για όλους. Ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους και έκτακτα μέτρα λύσης του οξυμένου προβλήματος της φοιτητικής στέγης.

·         Να προχωρήσει το μέτρο των μετεγγραφών για όλους τους φοιτητές που το αιτούνται και η οικογένεια τους έχει χαμηλό εισόδημα, μαστίζεται από την ανεργία έχει και άλλο παιδί που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη.   

·         Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών και σπουδαστών. Πρόσθετες εξεταστικές περίοδοι, ειδικά ωράρια μαθημάτων (π.χ. απογευματινά εργαστήρια), άδεια με αποδοχές στην εξεταστική κλπ.

·    Καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών.

·         Να φύγει η εταιρεία security και να προσληφθούν μόνιμοι φύλακες με ευθύνη του Πανεπιστημίου.

·         Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένες καθαρίστριες με ευθύνη του Πανεπιστημίου.

·         Να μην γίνει καμία απόλυση διοικητικού προσωπικού. Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν τις ανάγκες του Ιδρύματος.