Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Αποφάσεις ΔΣ 8/2/2016

Ύστερα από συνεδρίαση του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Νοσηλευτικής, πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις:
1)Ανταπόκριση του Συλλόγου μας στο κάλεσμα Ομοσπονδιών σε κοινή σύσκεψη με θέμα το ασφαλιστικό, την Πέμπτη 11/2 στις 18.00 στο ξενοδοχείο Novotel.
2)ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ!

Είναι ξεκάθαρο, πως η επίθεση που δεχόμαστε εμείς και οι οικογένειές μας από την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ εντείνεται μέρα με τη μέρα. Η επίθεση που έχουν δεχθεί τα Πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο.
Τα εμπόδια που συναντάμε στις σπουδές μας, η υποβάθμιση της γνώσης μας έχει σκοπό να μας προετοιμάσει για τις συνθήκες "εργασιακού μεσαίωνα" που επικρατούν στους χώρους δουλειάς.
Κυβέρνηση και Ε.Ε. θέλουν όλο και περισσότερο οι απόφοιτοι να αποτελούν φθηνό επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των επιχειρηματιών για κερδοφορία.
Οι περισσότεροι απόφοιτοι δεν δουλεύουν στο αντικείμενο που σπούδασαν, η ανεργία χτυπάει «κόκκινο» στους νέους μέχρι 25 ετών και όσοι πιάνουν δουλειά αυτή είναι για λίγους μήνες με μισθούς ψίχουλα. Ενώ την ίδια ώρα μέσα στον Οκτώβρη κατατέθη το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2016 – 2019, με αντιλαϊκά μέτρα για την ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις που θα μεγαλώσουν τα προβλήματα και των αποφοίτων.
Ετοιμάζουν ένα Πανεπιστήμιο-σούπερ μάρκετ γνώσεων, όπου θα μορφωνόμαστε ουσιαστικά μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη μας! Με τους 2ετείς και 3ετείς κύκλους σπουδών, θα βγαίνουμε από τη σχολή ημικαταρτισμένοι νοσηλευτές, χωρίς το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο.
Παρότι σπουδάζουμε στο Πανεπιστήμιο, η εκπαίδευσή μας έχει τεράστια κενά, ένα από τα οποία είναι η έλλειψη κλινικών εκπαιδευτών.
Στις περισσότερες κλινικές περιφερόμαστε άσκοπα αν δε βρεθεί κάποιος νοσηλευτής να ασχοληθεί μαζί μας, ενώ ακόμα και σε κλινικές όπου υπάρχουν κλινικοί εκπαιδευτές, είναι είτε μεταπτυχιακοί, είτε ακόμα και εθελοντές προπτυχιακοί φοιτητές μεγαλύτερων ετών!
Θέλουμε σωστή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση και κατάρτιση με ευθύνη του τμήματος. Διεκδικούμε άμεσα την πρόσληψη μόνιμων κλινικών εκπαιδευτών, με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη ασφάλιση!

Προχωράμε άμεσα σε κινητοποίηση στην πρόεδρο του τμήματος την Πέμπτη 18/1 στις 15.00

3)
ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΕΙ ΤΩΡΑ ΕΠΑΡΚΩΣ ΤΟ ΚΛΙΝΙΚΟ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ! 
O προϋπολογισμός που ψηφίστηκε για το 2016 φέρνει νέες περικοπές στις δαπάνες των Ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα θα είναι κατά 20% μειωμένος ακόμα και σε σχέση με όσα δόθηκαν πέρυσι. Δηλαδή όλα τα Ιδρύματα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού καθώς οδηγούνται ένα βήμα πριν το λουκέτο !!!
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ήδη το ΕΚΠΑ ανακοίνωσε ότι μόνο τα έξοδα για ρεύμα, νερό και καθαριότητα είναι 11 εκατ. € ενώ ο προϋπολογισμός είναι 10 εκατ. €, παρόμοια ανακοίνωσε έβγαλε και το ΑΠΘ.
Η πολιτική της υποχρηματοδότησης οδηγεί τις σχολές μας σε εκρηκτικές καταστάσεις:
  • Στερούμαστε ακόμη και τα στοιχειώδη. Ήδη οι περισσότερες σχολές αδυνατούν να πληρώσουν ρεύμα, νερό, καθαριότητα και θέρμανση. Κανεία μας δεν ξεχνά ότι η σχολή λίγο πριν τα Χριστούγεννα είχε μετατραπεί σε χωματερή, επειδή είχε λήξει η σύμβαση του Πανεπιστημίου με τον εργολάβο που έχει στην ευθύνη του την καθαριότητα του ΕΚΠΑ.
  • Οι τεράστιες ελλείψεις καθηγητών οδηγούν στην πλήρη υποβάθμιση των πτυχίων μας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο καθηγητής που έχουμε στη Φυσιολογία διδάσκει στα Γιάννενα και έρχεται μόνο για…την εξεταστική!
  • Κόβονται δωρεάν συγγράμματα και εργαστηριακοί οδηγοί για τα οποία βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. 
  • Στις εστίες μειώνεται κατά 50% η χρηματοδότηση του ειδικού φορέα ΙΝΕΔΙΒΙΜ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον αέρα ακόμη και η λειτουργία των ελάχιστων που υπάρχουν.
  • Λείπει βασικός εργαστηριακός εξοπλισμός οδηγώντας έτσι σε πλήρη υποβάθμιση των παρεχόμενων γνώσεων.
Η πολιτική της υποχρηματοδότησης των σχολών μας δεν είναι «φυσικό φαινόμενο» όπως κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν. Στην πραγματικότητα είναι κομμάτι της πολιτικής κυβερνήσεων – Ε.Ε. για να σωθεί η πλουτοκρατία και να πληρωθούν οι καπιταλιστές δανειστές.
Ξέρουμε καλά πως μόνο μέσα από το συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μας μπορούν να δοθούν λύσεις, να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους! Έτσι καταφέραμε να δοθεί ο Άτλας της Ανατομίας στο Α΄ Έτος, να στελεχωθεί το εργαστήριο της Ανατομίας με εργαλεία.
Συνεχίζουμε πιο δυναμικά!  
Είναι γνωστό σε όλους μας, κυρίως στους φοιτητές των μεγαλύτερων ετών, ότι η κατάσταση στο εργαστήριο της Βασικής και Χειρουργικής Νοσηλευτικής κάθε χρόνο είναι και χειρότερη! Τα προπλάσματα είναι πολύ λίγα με αποτέλεσμα να περιμένουμε με τις ώρες για να κάνουμε την άσκησή μας, να έχουμε δικαίωμα να κάνουμε μια μόνο προσπάθεια για να μην καθυστερούμε τους άλλους, όπως μας λένε.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! Δεν ανεχόμαστε να βγαίνουμε μισο-καταρτισμένοι επιστήμονες, πολλές φορές επικίνδυνοι για τους ασθενείς.
Διεκδικούμε: 
Άμεση στελέχωση του Κλινικο-νοσηλευτικού Εργαστηρίου με υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών προπλάσματα και υλικά. 
Αναβάθμιση των σπουδών μας για να έχουμε μια σωστή εκπαίδευση και στο πρακτικό κομμάτι της επιστήμης μας!
Προχωράμε σε κινητοποίηση στην Πρόεδρο του Τμήματος την Πέμπτη 18/2 στις 15.00


4)Στήριξη των 12 φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στη δίκη τους που ξεκινάει στις 10 Μάρτη, λόγω μίας δίωξης που ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2011 λόγω της πολιτικής τους δράσης.

5)Ορισμός Γενικής Συνέλευσης την Τρίτη 16/2 στις 14.30, με θέμα το ασφαλιστικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές.

6)Κινητοποίηση την Τετάρτη 10/2 στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, για να γίνουν δεκτοί όσοι φοιτητές δεν έχουν μετεγγραφεί στο τμήμα, ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.