Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Εκδήλωση-Συζήτηση


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ- ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΡΙΤΗ 1/3, 4μμ:

«Oι τελευταίες εξελίξεις στο ασφαλιστικό και το μέλλον του νοσηλευτή»




Τελικά τι μας περιμένει μετά το πτυχίο;
Ποια μπορεί να είναι η διέξοδος και η προοπτική ενός απόφοιτου;
Μπορεί να αλλάξει η σημερινή κατάσταση;

Τα ερωτήματα αυτά επανέρχονται πιο έντονα τα τελευταία χρόνια που η κατάσταση στον κλάδο της Υγείας επιδεινώνεται συνεχώς και η υποβάθμιση των νοσοκομείων είναι ραγδαία. Είναι αλήθεια ότι και αυτή η κυβέρνηση βαδίζοντας στα χνάρια των προηγούμενων έχει διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο τόσο για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία όσο και για εμάς σαν αυριανούς απόφοιτους.



Ήξερες ότι:
  • Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία  έχουν μειωθεί πάνω από 44% μεταξύ 2008-2015; 
  •   Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν κλείσει 15 δημόσια νοσοκομεία; 
  •  Οι ελλείψεις υγειονομικών ξεπερνούν τις 30.000 και η κυβέρνηση εξήγγειλε μόλις την πλήρωση 226 θέσεων! 
  •   Το 50% των εργαζομένων στα νοσοκομεία δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας; 
  •   Το 40% των νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία έχει διαγνωστεί με το Σύνδρομο Εργασιακής Εξουθένωσης (Burn Out), όπως αναφέρθηκε προσφάτως στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.


Κι όσον αφορά το ασφαλιστικό ότι:
  •   Για να συμπληρωθούν τα απαραίτητα ένσημα (4.500) και με την «μαύρη» εργασία που επικρατεί, οι περισσότεροι δε θα δούμε σύνταξη ούτε με κιάλια. 
  •   Δεν μπορείς να κάνεις δωρεάν εξετάσεις εν έτη 2016, αφού πλάι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας δεν θα καλύπτεται από πουθενά. Κι βεβαία ούτε λόγος για κάλυψη φοιτητών από το Πανεπιστήμιο. 
  •   Σε περιμένει μια εργασιακή περιπλάνηση από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, ανάλογα με τις ορέξεις της επιχείρησης που θα το χρηματοδοτεί και η πανάκριβη συλλογή δεξιοτήτων, αφού πλέον το πτυχίο δεν θα μας εξασφαλίζει δουλειά με πλήρη δικαιώματα. 
  •   Σήμερα ξημεροβραδιάζονται έξω από τον ΟΑΕΔ πάνω από 1.5 εκατομμύρια συνομήλικοι μας ή στην καλύτερη περίπτωση δουλειά μακριά από το αντικείμενο των σπουδών μας σε προγράμματα voucher, 5μηνα που ανακυκλώνουν τα τεράστια ποσά της ανεργίας 
  • Οι νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις στην ιατρική  (σύμφωνα με την έκθεση της Oxfam) επειδή δεν αξιοποιούνται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά για την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών, οδηγούν σε απώλεια 7 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως.


Έτσι εξηγείται γιατί πολλοί συνάδελφοι μας με το που τελειώσουν τη σχολή αναγκάζονται να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια σε ιδιωτικές κλινικές ή να βγάζουν τη λάντζα σε γηροκομεία. Έτσι εξηγείται γιατί άλλοι ψάχνουν τη λύση στη φυγή στο εξωτερικό ή ξεκινάνε έναν ατέλειωτο μαραθώνιο στο κυνήγι πιστοποιητικών από συνέδρια και σεμινάρια.

Έλα να συζητήσουμε με τους αυριανούς μας συναδέλφους, να γνωρίσουμε από τους ίδιους την κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο.



 ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ- ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ.
Φ.Σ. Νοσηλευτικής